czwartek, 29 listopada 2012

Ciechan miodowy



Miodowy klasyk

Legendarne już piwo z browaru Ciechan to moim zdaniem najlepsze miodowe na rynku. Do dziś zresztą nie ma sobie równych. Był pierwszym miodowym na rynku, od którego zaczęła się fala mody na piwa z małych browarów.  Dzięki temu, że piwo jest nie filtrowane zachowuje dłużej świeżość niż tradycyjne niepasteryzowane piwa, choć należy uważać, bo źle przechowywany szybko nabiera nut octowych.
W zapachu dominują nuty kwiatów i miodu fiołkowego, z dodatkiem toffi, w tle zapach przypraw i coś jakby karmelki. Smak bogaty, pełny. Piana trwa długo, piwo lekko pikantne w smaku. Doskonała pijalność, choć Ciechan jest bardzo sycący.

Moja ocena: 9,5/10 punktów - Gorąco polecam

PS: recenzja dotyczy Ciechana, jakiego pamiętam sprzed 2-3 lat od daty napisania postu. Może to kwestia wyolbrzymionych wspomnień, ale uważam, że dziś piwo to popsuło się bardzo. Nie mówiąc już o tym, że wciąż trafiam na popsute egzemplarze...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz